Welcome to People Life!

ЄЦБ стурбований високою інфляцією і підвищив базові ставки, - FT

Читать на русском

ЄЦБ стурбований високою інфляцією і підвищив базові ставки, — FT
ЄЦБ стурбований високою інфляцією і підвищив базові ставки, — FT

Європейський центральний банк (ЄЦБ) підвищив усі три ключові процентні ставки на 0,5% на знак своєї стурбованості тим, що інфляція залишається високою, незважаючи на недавнє падіння цін на енергоносії.

Об этом сообщает Политика 2.0

Про це повідомляє Financial Times.

Як зазначає видання, базову процентну ставку за кредитами збільшено до 3%, ставку за депозитами — до 2,5%, ставку за маржинальними кредитами — до 3,25%. Таким чином, внаслідок такого підвищення базова ставка ЄЦБ за депозитами досягла 2,5% — найвищого рівня з часів світової фінансової кризи.

"Дії ЄЦБ логічно слідують за підвищенням на пів пункту ставки Банком Англії та підвищенням на чверть пункту Федеральною резервною системою США", — уточнює FT.

За даними на сайті ЄЦБ, це найвищий рівень ставок з часів світової фінансової кризи 2008 року.

Президент ЄЦБ Крістін Лагард на пресконференції за підсумками засідання підтвердила, що Європейський центральний банк не завершив цикл підвищення ставок і має намір продовжувати подальше посилення грошово-кредитної політики.

"За будь-яких сценаріїв розвитку ситуації буде потрібно подальше суттєве зростання ставок, щоб домогтися повернення інфляції в єврозоні до цільового показника 2%. Нам доведеться підняти ставки до рівнів, які значно обмежують економічну активність, і це підвищення відбуватиметься стійкими темпами", — наголосила Лагард.

Водночас вона зауважила, що баланс ризиків як для економічного зростання в єврозоні, так і для інфляції став більш сприятливим.

"Зважаючи на інфляційний тиск, що зберігається, Рада керуючих має намір підняти ставки ще на 50 б. п. на засіданні в березні, а вже потім оцінюватиме подальший напрямок грошово-кредитної політики", — йдеться у повідомленні ЄЦБ.

Источник: Проект РУ




Экспертно

Поиск

Теги